- Toverdo

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Het verhaal:
Er was eens een molenaar. Hij liet aan zijn drie zoons niets anders na dan zijn molen, zijn ezel en zijn kat. De oudste zoon kreeg de molen, de tweede de ezel en voor de jongste bleef er niets anders over dan de kat.
De kat zei: "Wees maar niet bedroefd, meester, u hoeft alleen maar een paar laarzen voor mij te kopen, en u zult zien dat u er niet zo slecht bent afgekomen als u denkt."
Peter, zoals de jongste zoon heette, deed dit en liet de kat begaan.
Met slimme streken zorgde de kat ervoor dat zijn baas, de door hem verzonnen Markies van Carabas werd.  Tijdens het zwemmen verstopte hij de kleren van Peter en toen de Koning langs kwam, kleedde deze hem in een duur kostuum. Hij zorgde ervoor dat het hele volk naar de Koning riep dat al het land rondom dat mooie kasteel niet van de wildeman was maar van de Markies. Bovendien verzon hij een list om de wildeman te verslaan.
De koning was verrukt over de goede eigenschappen van de Markies van Carabas, en zijn dochter ook, want die was al meteen verlief. En toen hij de uitgestrekte goederen zag die de Markies bezat, zei hij tot hem: "Het hangt maar van u af, meneer de Markies, om mijn schoonzoon te worden."
De Markies wilde dat maar al te graag. Nog diezelfde dag trouwde hij met de prinses en ze leefden nog lang en gelukkig. En de kat? Die joeg voortaan alleen nog maar op muizen voor zijn plezier.

Regie:  Gert Kruijt

Affiche de Gelaarsde kat
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu