- Toverdo

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

De Getemde Feeks door William Shakespeare
De Getemde Feeks was en is een populair stuk van Shakespeare.
Schijn en werkelijkheid spelen een grote rol in dit toneelstuk.
Het stuk gaat over twee zusters, de jongste lieftallig, en de oudste, Katherina, is niet op haar mondje gevallen en wordt door haar omgeving als een feeks beschouwd. Hun moeder besluit dat de jongste, Bianca, niet mag trouwen voor de oudste een man heeft, waarop twee aanbidders van Bianca besluiten Katharina aan de man te helpen.
Zij vinden de rijke Petruchio bereid met Katherina te trouwen, omdat hij een grote bruidsschat zal krijgen. Bij hun eerste kennismaking valt Katherina bij hem in de smaak, omdat ze rad van tong is en hem veel weerwerk biedt. Petruchio is vast van plan de feeks te temmen, en dat doet hij door zich als een nog grotere bruut te gedragen.
Daarnaast spelen er intriges om Bianca te veroveren, met veel vermommingen en verwisselingen. Uiteindelijk trouwt ze met één van haar aanbidders, en omdat ook haar andere aanbidder trouwt wordt er een feest gehouden om alle drie de huwelijken te vieren.
In de slotscène wordt er een weddenschap gehouden over wie er de gehoorzaamste vrouw is. Hier blijkt dat niet Bianca maar Katherina van de drie vrouwen de gehoorzaamste is.
Het hele verhaal is een toneelstuk binnen een toneelstuk. Het stuk begint namelijk met een inleiding waarin een rijke heer de zwerver Sly een poets wil bakken door hem te doen geloven dat hij een heer is. Het stuk wordt dan gespeeld ter vermaak van Sly.
In de Getemde Feeks komen veel vermommingen en persoonsverwisselingen voor, zoals in vele Shakespeare-stukken.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu